Sajtótájékoztató és workshop Güssingben

2011. 06. 09
2011. május 31. – június 1. között nemzetközi sajtótájékoztatóra és workshopra került sor a Strém partján fekvő Güssingben a „ProRaab(a) Rába előrejelzési modellje” tárgyú projekt keretében, mely az „Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013” keretében valósul meg. A projekt a Stájerországi Tartományi Hivatal, mint vezető partner, továbbá a Burgenlandi Tartományi Hivatal, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság együttműködésével jön létre.

A nemzetközi Európai Uniós beruházás célja egy közös előrejelző rendszer kiépítése a Rába folyó teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtőjén. A kiépülő rendszer jelentősége, hogy időelőnye megnő, így vészhelyzet esetén a szükséges mentési és védelmi intézkedéseket meg lehet majd tenni. A rendszer központja Grazban lesz, ahonnan az adatokat és az automatikus előrejelzéseket a helyi központok (Győr és Szombathely) is megkapják.

A kétnapos workshop során a meghívott, árvízvédekezésben érintett szervezetek képviselői tájékoztatták a résztvevőket a különböző régiók árvízvédelmi gyakorlatáról, megvitatták a modellfejlesztés aktuális állását, valamit megfogalmazták a készülő előrejelző rendszerrel szemben támasztott elvárásaikat is. A workshop-ot nemzetközi sajtótájékoztató zárta, melyen Güssing polgármestere mellett felszólalt a négy partner vezetője, képviselője is, akik beszámoltak arról, hogy Ausztriában a Johanneum Resarch és DHI április végén már elkészült a munkával. Magyarországon a DHI a.s. és a BME végzi a modellfejlesztést, amely várhatóan 2011. októberében fejeződik be.

Az Ausztria és Magyarország összefogásával megvalósuló projekt teljes költsége 1389 ezer Euró melynek 85 %-át az Európai Unió biztosítja az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A workshop előadásai honlapunkon elérhetőek. A rendezvényen készült képek a (fotogalériában) megtekinthetők.

A rendezvényről a sajtó is beszámolt:

http://mmk.hu/?p=9020

http://www.mti.hu/Pages/Default.aspx?lang=hun&menuid=

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/magyar-osztrak_kozos_elorejelzo_rendszert_epitenenek_ki_a_raban/2222739/?adminbolnezzuk=1

http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20110601_osztrak_magyar_vizelorejelzo_rendszer_rab

http://www.o2gyor.hu/index.php?option=com_k2&id=6352:nemzetkoezi-sajtotajekoztatot-tartottak-a-proraab-projekt-aktualis-lepeseirl&view=item&Itemid=131

http://www.gyorinap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6432&Itemid=38

http://www.revitatv.hu/hirek/hirado/10763,elorejelzo.html